Χριστιανοί… CARόληδες.

Carολης
Τι συμβαίνει όταν τον Χριστιανό τον ενδιαφέρει περισσότερο η μάρκα του αμαξιού του ( γενικά το «status symbol», η μάρκα του ρούχου, η το κινητό , το σπίτι, οι γνωριμίες κτλ κτλ) και όχι η Χριστιανική ζωή; Τι σημαίνει οταν απο την μία ο Χριστιανός διαβάζει (και ισως ξέρει απ’εξω) Πατερικά και απο την άλλη κάνει καμάκι (χυδαίο) σε όποια λάχει όπως ο τελευταίος κοσμικός χλιμίτζουρας ; Τι συμβαίνει οταν παίζει στα δάκτυλα την φιλοκαλία ομως δεν ξέρει απλά να μιλήσει σε ένα συνάνθρωπό του; Τι συμβαίνει με δύο λογια οταν τον ενδιαφέρει η εξωτερική του εικόνα και οχι η εσωτερική;;;

Μα τότε μεταμορφώνεται σε...ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ CARολης.

Επίσης γνωστοί ως «Χριστιανοί Ορθόλοξοι» .

Ας δούμε όμως τι σημαίνει να είμαστε τέτοιοι:

Σκοπός του Χριστιανού δεν είναι να δείξει γνώσεις αλλά ταπείνωση. Μπορεί να ξέρεις ένα σωρό πράγματα, αλλά αν τον πρήξεις τον συνομιλητή σου, δεν θα σε αποδεχτεί. Και το κακό είναι πως θα απορρίψει και αυτά που λες, ας είναι σωστά.

Σκοπός του Χριστιανού δεν είναι να έχει καλό αμάξι, ωραία γυναίκα, καλό σπίτι. Αν τα έχεις όλα αυτά, μπράβο σου, ειδικά αν δούλεψες με τον ιδρώτα του προσώπου σου για να τ’αποκτήσεις. Αλλά απο την μία να αναφέρεις ρητά πατέρων για την φιλοπτωχεια και απο την άλλη -εν μέσω κρίσης- να περιφέρεσαι με BMW, σε κάνει μεγάλο CARόλη. Σταμάτα να είσαι. Εντάξει είσαι αδύναμος και εγώ είμαι. Αλλά τουλάχιστον μην το παίζεις τόσο «Πατερικός» βρε αδελφέ. Και εμένα μ’αρέσει το τελευταίο Αϊ-Φων, Πατέρα μου, αλλά το να το ανεμίζεις εδώ και εκεί και παράλληλα να γκρινιάζεις για την κρίση, μάλλον δεν βοηθά το ποίμνιο σου. Το ίδιο ισχύει και για λαϊκούς και μοναχούς και ‘θεολόγους’ και γενικά ολους οσους αποκαλούν τους υπόλοιπους που δεν εκκλησιάζονται τακτικά «κοσμικούς». Να μην μιλήσουμε και για τους… Αγιορείτες Μοναχούς με -προσωπικό, οχι την Μονής- λογαριασμό στο Facebook που μπαίνουν και …σχολιάζουν την επικαιρότητα η/και τα πολιτικά. Βρε αδελφέ, αν ήθελες Facebook, τι ερημοσηκώθηκες και πήγες στην «Ερημο» του Αγ. Ορους για να ασκητέψεις (υποτίθεται); Είχε και στον κόσμο τέτοια πράγματα. Τα έλεγε και ο Γερ. Παϊσιος αυτά, αλλά βλέπετε σπανίως τα αναφέρει κάποιος: http://www.oodegr.co/oode/pateres1/paisios/ekkosmik_monaxismou_1.htm . Και δεν τα αναφέρουμε γιατί πονάνε τα λάθη μας. Αναφέρουμε μόνο ότι μας αρέσει.

Εντάξει, όλοι έχουμε αδυναμίες, αλλά το να το παίζεις και Αγιος Ασκητής (η και «πνευματικός άνθρωπος») με το τελευταίο μοντελάκι (κινητού, αυτοκινήτου, γυναίκας κτλ κτλ κτλ) είναι κοματάκι CARολικι. Να τονίσουμ, δεν είναι η συσκεύη (αυτοκίνητο, κινητό, τίτλος, διπλωμα, γενικά το status symbol) που προβληματίζει, όσο η νοοτροπία που το συνοδεύει. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να τα έχουν όλα αυτά αλλά παραμένουν ταπεινοί.

arkas-23[1]

Σταμάτα να το παίζεις Μέγας Αντιαιρετικός . Δεν χρειάζεται.  Αλλο το να δείχνεις σε κάποιον τα κείμενα των Πατέρων μας (νέων η αρχαίων) και να τους λες «Τάδε εφη Κύριος» και άλλο να τους λες : «Κοίτα ΕΓΩ τα ξέρω καλά, ΕΓΩ θα σε βοηθήσω, ΕΓΩ τα έχω μελετήσει, ακουσε ΕΜΕΝΑ» . Γιατί στην τελική και εσύ ένας CARολης είσαι (οπως υποψιαζομαι πως είμαι και εγώ…) και σκοπός μας δεν είναι να αυτοπροβαλλόμαστε, αλλά να δείχνουμε τον Χριστό. Αν δεν μπορούμε ας πάμε και σπίτια μας. :-) Ο Χριστός θα τα καταφέρει και χωρίς τους CARοληδες. Το κάνει πολλές χιλιάδες χρόνια τώρα, στο υπόσχομαι.

Σταμάτα να πρήζεις σε ολους τα αρτίδια[*] με την ανάγκη σου για «επανάστα«(ση). Δεν είσαι ο Τσέ (και βάρα τον). Είσαι μια ενοχλητική μύγα Τσετσέ. Εντάξει το καταλάβαμε, υπάρχει «δεσποτοκρατία» , «κοινωνική αδικία» , «παράβαση κανόνων», δεν γεννηθήκατε πλούσιος, τα παιδάκια μικρό δεν σας έπαιζαν, η δασκάλα σας αντιπαθούσε μπλα μπλα μπλα μπλα. Ναι, το ξέρουμε. Να σου πω ένα μυστικό; Ολα αυτά πάντα υπήρχαν CARολη μου.  Και θα υπάρχουν. Μέχρι το Τέλος του κόσμου. Τα ανέχεται και ο Χριστός, τι να κάνουμε.  Δεν του αρέσουν αλλά τα ανέχεται. Γιατι ο Χριστός εκτός απο τους καλούς, αγαπά και τους «κακούς». Ξερω, μας «χαλάει την πιάτσα ο Χριστός». Αλλά τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε και να τον αγνοήσουμε. Αλλωστε γι’αυτό είμαστε Χριστιανοί (η μήπως όχι;).

Είναι η προσπάθεια σου να φτιάξεις τα κακώς κείμενα, απλά μια μεταφορά της προσπάθειας σου να φτιάξεις τον εαυτό σου. Σε τρομοκρατεί να τον βλέπεις ε; Και εμένα. Αλλά τι να κάνουμε, αν δεν αλλάξουμε ΠΡΩΤΑ τον εαυτό μας, δεν θα αλλάξουν οι άλλοι. Αληθεια.

Οι αλλόδοξοι, πλανεμένοι, αιρετικοί, παγανιστές (πρεπει να) είναι ΦΙΛΟΙ μας . Αλήθεια. Ναι το ξέρω πως ο τάδε παππούλης/θεολόγος/κύρηκας σου είπε πως δεν είναι, αλλά δεν ισχύει. Αλλο η πλάνη και άλλο ο αδελφός μας που ανήκει σε αυτές. Και γι’αυτόν πέθανε ο Χριστός όπως και για ‘σένα. Και αυτόν θα ήθελε ο Χριστός να τον δει να βοηθιέται. Μην του κλείνεις την πόρτα με το να κάθεσαι μπροστά της δειχνοντάς τον με το δάκτυλο, γιατί δεν θα τα πάμε καλά.

10900227_883395425027246_2916628392005663483_o[1]

Το οτι κάπ0ιος δεν φέρεται με τον τρόπο που περιμένεις , δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν τον αποδέχεται ο Χριστός. Μπορεί να φέρεται αποτομα (γιατί έχει πληγωθεί) μπορεί να είναι εξαλα ντυμένος (γιατί έτσι μπορεί να εκδηλώσει τον ψυχικό δυναμισμό του) μπορεί να ακούει περίεργη μουσική (γιατί έτσι έχει μάθει απο το σπίτι η τις παρέες του) μπορεί να θέλει να βλέπει Θρίλερ και σπλάτερ  (επειδή ισως εχει τετοιες συνήθειες απο μικρός). Καταλαβέ το αδελφέ μου: Το οτι κάτι είναι αντιαισθητικό δεν το κάνει απαραίτητα αμαρτωλό. Μπορεί να είναι μία αηδία. Μπορεί να μην μπόρείς εσύ να το δεις. Αλλά γι’αυτόν να είναι ωραίο. Η καλαισθησία επισης δεν είναι απαραίτητα μη αμαρτωλή. Αλλά και αμαρτωλή να είναι η επιλογή του δεν είναι δική σου δουλειά να τον αλλάξεις. Δική σου δουλειά είναι να του δείξεις τον Χριστό και να αλλάξει μόνος του, ελεύθερα. Το οτι εσύ το νομίζεις, δεν σημαίνει πως θα πρέπει τον άνθρωπο να τον βάλεις στο κουτάκι σου. ΑΣΤΟΝ ΗΣΥΧΟ. Αν είσαι και Πνευματικός τότε είσαι διπλά CARολης γιατί εχεις ειδωλοποιήσει το κουτάκι-συμπεριφορά και δεν το αγνοείς προκειμένου να δώσεις τον Χριστό. Ξεκόλλα λεμε!

different

Αυτά που έχεις διαβάσει στα βιβλία; Ξέρεις αυτά τα βιβλία που έχουν γράψει Θεοφοροι Πατέρες.  Λοιπόν σου έχω νέα, αδελφέ CARολη. Δεν έχουν πέσει απο τον ουρανό. Ούτε είναι απολύτως αμετακίνητα, όπως νομίζεις. Είναι θεραπευτικά. Ναι, τα έγραψαν άνθρωποι εξαιρετικοί με επικοινωνία με τον Θεό. Εχουν γραφτεί ομως για να ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ανθρώπους να θεραπευτούν, οχι για να τα κάνεις εσύ πετρινους κανόνες και να βασανίζεις κόσμο πετροβολόντας τους με αυτά! Ας μην πετροβολούμε τον κόσμο Χριστιανικά (Γ.Παϊσιος) Ξέρετε, καμιά φορά χειρότεροι CARοληδες δεν είναι αυτοί που το κάνουν απο σαδισμό (δυστυχώς, υπάρχουν και τέτοιοι…) αλλά αυτοί που το κάνουν απο ανοησία. Δυστυχώς οι τελευταίοι, λόγω μειωμένης αντίληψης κάνουν πολλές φορές χειρότερο κακό και απο σατανιστές ακόμα η απο άθεους ακομα! Και δεν μπορείς -αν δεν έχεις πείρα αλλά κυρίως Φωτισμό- να τους εντοπίσεις εύκολα, γιατί ότι κάνουν το κάνουν απο γνήσιο ενδιαφέρον ! Εκεί δεν έχει πολλά να κάνεις εκτός απο το να προσευχηθείς. Γιατί πολλές φορές το να δράσεις ενάντια σε τέτοιους οχι απλά δεν βοηθά, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχιση, σκανδαλίζει και κόσμο οι οποίοι νομίζουν πως αυτού του τύπου οι καταστάσεις είναι πραγματικά Εκκλησιαστικές, ενώ είναι αρρωστημένες.

tumblr_ndfqzt91Ab1sjsskyo1_500[1]

Σταμάτα να είσαι Χριστιανο-κλαρινογαμπρός. Το ξέρουμε πως είσαι ενάρετος (;) Το ξέρουμε πως βοηθάς φτωχούς, δεν χρειάζεται να ανεβάζεις στο Facebook φωτογραφίες με τα κατορθώματα σου. Δεν χρειάζεται να μας βάλεις την φώτο σου με τον τάδε Γέροντα για να μας πείσεις πόσο άξιος είσαι και εσύ. Δεν χρειάζεται να γλύψεις τον τάδε Επισκοπο/Δεσπότη/Πατριαρχη/Θεολόγο για να καταφέρεις να μας ψήσεις για την πνευματικότητα σου. Ακομα και αν τα παραπάνω ήταν αληθινα, η δημοσιοποίηση των ανδραγαθημάτων σου σημαίνει πως χανεις τον μισθό σου. Οπότε άστο καλύτερα. Για το δικό σου καλό.

RevBruceKathy[1]

Ολο αυτό το άρθρο σε ενόχλησε; Νοιωθεις άβολα με την φρασεολογία; Σε δυσκολεύει;! Τέλεια. Αυτό ακριβώς χρειαζόταν. Λιγο ταρακούνημα. «δεν είσαι ούτε κρύος ούτε ζεστός. Μακάρι να ήσουν είτε κρύος είτε ζεστόςΕπειδή, λοιπόν, είσαι χλιαρός και ούτε ζεστός ούτε κρύος πρόκειται να σε εξεμέσω  .» Τα είπε ο ιδιοκτήτης  αυτά. Το αφεντικό ενός ολόκληρου σύμπαντος. Ο μαγαζάτορας.

Να προσέξουμε , γιατί το πολύ CARiολικι, εκεί θα μας οδηγήσει. Ας πούμε λοιπόν «Είμαι και εγώ CARολης, Χριστέ μου, πως με ανέχεσαι;» και ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε τόσο, με την βοήθεια και τον Φωτισμό που θα μας παρέχει Εκείνος.

[*]Αρτιδια = μικρά ψωμάκια

—- Κείμενο του Ρ.Μ.

god-rich1[1]

 

Οπως βλέπετε οι CARοληδες βρισκονται παντου
… αλλά κυρίως μέσα μας !

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Μ’ άρεσε πολύ ο τρόπος που τα είπες και μας τα ‘ψαλες .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: