Πίστευαν οι Χριστιανοί οτι η Γη είναι επίπεδη;

Pan_earth[1]

Η ψευδής πεποίθηση ότι ο μεσαιωνικός Χριστιανισμός πίστευε σε μια επίπεδη γη αναφέρεται ως μύθος της επίπεδης γης.

Το 1945, ο Σύλλογος Ιστορικών (Historical Association) της (Μεγάλης Βρετανίας), το είχε αναφέρει σε ένα φυλλάδιο σχετικά με κοινά σφάλματα στην ιστορία ως δεύτερο από 20. Ο μύθος ότι οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη ήταν επίπεδη εγγράφηκε στη λαϊκή φαντασία τον 19ο αιώνα,

κυρίως χάρη στην δημοσίευση του έργου φαντασίας του Washington Irving Η ζωή και τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου, το 1828.

__________________________________________

Ήδη από την αρχαιότητα, πολλοί αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, μεταξύ των οποίων ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης, γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Η γνώση τους αυτή ξεκινούσε από απλές παρατηρήσεις, όπως, π.χ., ότι πάντα βλέπει κανείς πρώτα το κατάρτι, όταν εμφανίζεται κάποιο πλοίο στον ορίζοντα.

Παλιότερα, πολλοί ιστορικοί πίστευαν ότι οι γνώσεις των Ελλήνων για το σχήμα της Γης είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αλλά σήμερα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον οι λόγιοι γνώριζαν πάντα ότι ήταν στρογγυλή. Για παράδειγμα, ο Άγγλος χριστιανός λόγιος Βήδας, στο έργο του De temporum ratione, που γράφηκε γύρω στο 700, ανέφερε σαφώς πως η Γη πρέπει να ήταν στρογγυλή. Επίσης, υπάρχει η υπόνοια ότι και πολλοί απλοί άνθρωποι κατά τo Μεσαίωνα γνώριζαν το πραγματικό σχήμα της Γης.

Μεταξύ άλλων, στο εκπαιδευτικό βιβλίο Elucidarius, του 12ου αιώνα, αναφέρεται ότι η Γη έχει σχήμα σφαιρικό. Το Elucidarius, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ήταν ευρέως γνωστό, χρησιμοποιούνταν από πολλούς επαρχιακούς ιερείς, οι οποίοι συχνά ανέφεραν αποσπάσματά του στα κηρύγματά τους.

Πηγή: scienceillustrated.gr/site/για-πόσο-καιρό-πιστεύαμε-ότι-η-γη-είναι/

12-6-11-cmi-8352-flat-earth-flood[1]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: